MEJA BANTUAN

Berapakah kekerapan laman web ini dikemaskini?
 
Perubahan, pengemaskinian dan paparan maklumat dilakukan secara harian. Walau bagaimanapun, tidak semua page dikemaskini secara harian contoh berita hanya dikemaskini secara mingguan.
 
 
Apakah jenis browser dan plug-ins yang saya perlukan?
 
Web Browser
 
Laman Web PTB dibangunkan menggunakan teknologi yang mengutamakan kepantasan, keselamatan dan kebolehgunaan bagi pengguna. Untuk paparan terbaik melayari Laman Web PTB, anda dicadangkan menggunakan Internet Explorer atau Mozilla Firefox versi terkini.
 
Anda boleh memuat turun browser yang dicadangkan melalui pautan berikut:
 
§  Microsoft Internet Explorer versi 11 dan ke atas (Windows)
 
§  Mozilla Firefox versi 35 dan ke atas (Windows atau Mac)
 
 
 
Browser Plug-Ins
 
Melalui kepelbagaian teknologi yang digunakan, http://ptb.kedah.gov.my/ menawarkan anda ciri-ciri laman web dinamik iaitu pantas dan mudah digunakan. Plug-ins berikut boleh dimuat turun secara percuma dan dapat membantu anda menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan dalam laman web ini:
 
§  Acrobat Reader versi 5.0 ke atas - untuk melihat dokumen Adobe Acrobat PDF
 
§  Macromedia Flash versi 7 ke atas - untuk memainkan video dan animasi
 
§  Windows Media Player - untuk memainkan fail format audio dan video Mengubah saiz paparan text dan mendengar bacaan text
 
 
Bagi sesetengah pengunjung Laman Web PTB mungkin akan mendapati perbezaan pada saiz paparan text berbanding biasa. Jika ini berlaku, mungkin konfigurasi pada Web browser anda telah berubah. Untuk mendapatkan konfigurasi paparan text yang sesuai, anda boleh menggunakan fungsi-fungsi berikut:

Ikon Penerangan
 Apluss   Besarkan saiz teks
 A   Reset saiz teks
 Aminus   Kecilkan saiz teks

 

 

Kebolehcapaian
 
PTB berusaha yang terbaik menjadikan Portal ini menepati standard kriteria yang digariskan oleh World Wide Web Consortium dan sentiasa boleh dicapai dari mana-mana rangkaian. Namun pihak PTB juga akur sekiranya anda menemui sebarang ralat ketika melayari Laman Web PTB. Justeru itu, jika anda menghadapi isu capaian ke atas maklumat di dalam Laman Web PTB, sila hubungi kami di ptb[at]kedah.gov.my atau menerusi borang maklum balas.
 
 
Bagaimana untuk memuat turun PDF/PowerPoint?
 
PTB telah menyediakan perkongsian dokumen di dalam format Portable Document Format (PDF) dan PowerPoint pada ruangan penerbitan. Untuk membaca atau mencetak dokumen yang menggunakan format PDF anda memerlukan perisian Adobe Acrobat® Reader yang boleh dimuat turun secara percuma di Laman Web Adobe.
Begitu juga jika anda tidak mempunyai perisian Microsoft PowerPoint di dalam komputer, anda masih boleh membaca bahan yang disediakan menggunakan PowerPoint Viewer. Perisian ini boleh dimuat turun secara percuma dari laman Web Microsoft.
 
Muat turun PowerPoint Viewer untuk Windows
Muat turun PowerPoint Viewer untuk Macs dan lain-lain Sistem Pengoperasian
 
 
Bagaimana untuk menggunakan fungsi Carian...?
 
Penggunaan Enjin Carian PTB merupakan langkah mudah untuk mencari maklumat yang anda inginkan.
 
 
Dasar Keselamatan dan Privasi
 
Portal ini mempunyai beberapa polisi dan notis hak cipta yang menjelaskan syarat penggunaan maklumat dan bahan yang terdapat di dalam Laman Web PTB.
 
Dasar Privasi menjelaskan bagaimana PTB melindungi maklumat yang telah anda kongsi di dalam Laman Web PTB.
Jika anda mempunyai sebarang kemusykilan mengenai prosedur keselamatan melayari Laman Web PTB sila emel kepada ptb[at]kedah.gov.my.
 
 
Terma dan Syarat Penggunaan Laman Web PTB
 
Penggunaan Laman Web PTB adalah tertakluk kepada Polisi Laman Web.
 
Apa yang perlu saya lakukan jika menemui sebarang pautan yang tidak berfungsi?
 
PTB memohon maaf sekiranya anda menemui pautan yang tidak berfungsi ketika melayari Laman Web PTB. Sebarang kerjasama yang anda berikan untuk melaporkan pautan yang tidak berfungsi supaya dapat dilakukan pembetulan sangat kami hargai.